Schakelaars: Vita Durlacher – Van den Bergh

En hier hebben we Vita. Vita is 29 jaar (volgende maand wordt ze 30!) en woont in Naarden samen met Sidney. Zij is geboren onder de Westertoren in Amsterdam. Toen zij vijf jaar oud was is zij met haar ouders naar Breda verhuisd. Daar is zij opgegroeid en heeft zij een erg fijne en onbezorgde jeugd gehad. Zij was 18 toen zij op kamers ging in Amsterdam, omdat zij ging studeren. Sinds vijf jaar woont zij in ‘t Gooi.

Vita staat nu alweer bijna 8 jaar voor de klas op een montessorischool in Amsterdam. Elke dag werkt ze daar met veel plezier met “haar” kleuters. Voor de zomervakantie 2017 is Vita afgestudeerd als orthopedagoog. In november heeft zij daarvoor haar diploma in ontvangst mogen nemen. Vita hoopt volgend jaar als orthopedagoog aan de slag te kunnen gaan. Het lijkt haar leuk om dit te kunnen combineren met mijn werk voor de klas. Vita kan heel goed met kinderen omgaan. Zij voelt hen goed aan en kan goed met ze communiceren. Dat blijkt ook, want kinderen voelen zich doorgaans erg op hun gemak bij Juf Vita.

Vita is over het algemeen een rustig, verstandig en zelfstandig persoon. Bovendien is zij echt een doorzetter. Soms lukt het haar bij vlagen niet om zaken te relativeren. Ze is dan bijvoorbeeld erg kritisch op zichzelf. Hierover zegt ze zelf: ‘Ik vind alles dan heel erg en zie dan niet wat er wél goed gaat.’ Maar Vita is ook erg grappig; dat zien we vaak terug in haar spel.

Zij is al ruim 5 jaar lid van De Schakel. In 2012 verhuisde zij vanuit Amsterdam naar Bussum. Ze kende niemand in Bussum en om mensen te leren kennen én een nieuwe uitdaging aan te gaan, ging zij eens op bezoek bij De Schakel. Dat heeft erg goed uitgepakt!

De eerste keer op toneel vond zij verschrikkelijk eng, want het was ook ontzettend confronterend. Vita was gewend om zich een beetje te verstoppen, omdat ze altijd bang was dat anderen haar niet leuk/knap/grappig/mooi/aardig zouden vinden. Zo open en bloot alleen op een toneel staan is dan best moeilijk.

Aan het stuk ‘Anatevka’ bewaart zij goede herinneringen, omdat het ontzettend leuk was om met zo’n grote groep leuke en lieve mensen zo’n megaproductie neer te zetten. En het was natuurlijk erg leuk één van de hoofdrollen te mogen spelen en een solo te zingen, die ook nog eens erg goed werd ontvangen. Dat heeft veel gedaan voor haar zelfvertrouwen, dat sinds haar lidmaatschap bij De Schakel sowieso al aan het groeien was.

Sowieso vind Vita het meest leuke van toneel dat ze zich lekker ongegeneerd mag laten gaan. En hoewel ze daar nog steeds wel moeite mee heeft, gaat het echt steeds beter. Vita merkt ook dat ze door het spelen van toneel en haar lidmaatschap bij De Schakel steeds losser is geworden. Zowel in haar werk als in haar privé-leven. Zelf zegt ze daarover: ‘Ik durf grapjes te maken en af en toe lekker gek te doen met de kinderen. Zij vinden dat superleuk en dat geeft mij ook weer veel plezier. Ook ben ik zekerder geworden over wie ik ben en ben ik opener geworden naar anderen; durf ik wat vaker een anekdote te vertellen of een grap te maken. Dat is een groot goed. Dat is ook wat ik heb geleerd van toneel. Ik ben “leuk genoeg” om naar te kijken en luisteren, en ik mag fouten maken en leren van die fouten. Dat perfecte – als het al bestaat – zit in samen iets moois neerzetten en daar plezier aan beleven.’ Ze hoopt dat nu ook vanuit een andere hoek mee te maken, nu ze haar eerste regie-avontuur aangaat. Het zal geen toeval zijn dat dit een kindervoorstelling is. Ze zat al eerder met de gedachte te spelen, maar de regieworkshop die zij onlangs volgde bij De Schakel heeft haar net dat zetje gegeven dat ze nodig had om ook echt de stap te zetten.

In haar vrije tijd leest Vita graag romans en allerhande tijdschriften, zoals Psychologiemagazine. Ook speelt zij af en toe piano (maar veel te weinig!) en zingt zij samen met Sidney of krijgt ze een drumlesje van hem. Dat is nog wel een toekomstdroom; in een drumband gaan en/of op een koor gaan. Handlettering is een nieuwe hobby van Vita. Daar kan zij al haar creativiteit in kwijt.

Haar grote toekomstdroom is wel om samen met Sidney en hun (hopelijk toekomstige) kindjes gelukkig oud te worden.

Comments 1

Geef een reactie