Schakelaars: Wilco Herrema

Hier is Wilco Herrema, ook wel Wilco de Grote genoemd.

Wilco is 57 jaar geleden geboren in Friesland, waar hij op 18-jarige leeftijd aan is ontvlucht. Wilco koos destijds voor een studie die alleen in Amsterdam kon en daarvoor moest hij wel verhuizen. Voor de studie die hij destijds deed (bewegingswetenschappen) heeft hij twee keer het eerste jaar niet gehaald. Teveel bezig met het studentenleven en het Friesche kwijt te raken.

Daarna is hij leraar geworden. Eigenlijk meer omdat hij niet wist wat hij anders moest doen. Hij is leraar geworden in de vakken geschiedenis en maatschappijleer. Wilco is als leraar op het MBO terecht gekomen en heeft  daar vooral economische vakken gegeven. Daar weet hij dus alles van. Om een paar voorbeelden te noemen; hij weet wat een machinebreukbedrijfsschadeverzekering (ja, ja, dat is 1 woord) is met verzekeren, waarom je linksom door je supermarkt loopt en nooit de suiker kan vinden, welke formulieren mee moeten met een lading medicijnen naar Iran en meer van dat soort belangrijke wetenswaardigheden.

Sinds 1 januari 2019 heeft Wilco zich los gemaakt van het ROC waar hij maar liefst 28 jaar voor heeft gewerkt. Vanaf toen is hij voor zichzelf begonnen. Eindelijk vrij. En nu kan hij zich richten op interim docentschap, onderwijsontwikkeling en beleid. Met eigen site wilcoherrema.nl waar hij best heel trots op is.

Hij zegt zelf dat zijn goede eigenschap is, dat hij altijd gelijk heeft. Zijn slechte eigenschap is, dat hij te eigenwijs is om zijn ongelijk te bekennen.

Na een scheiding 10 jaar geleden is hij bloedfanatiek begonnen met toneel- en musical spelen en schrijven. Hij heeft veel cursussen gedaan en alles aangepakt wat langs kwam, totdat de Stichting Zinspelers stopte in Almere en hij ineens nergens terecht kon. Heeft nog wel meegedaan met een professionele productie, waar ze 3 Almeerse amateurs voor nodig hadden voor de subsidie. En toen was het op, was er niets meer.

Hij is destijds ook gestopt met de musicalclub, waar het schrijven steeds meer een belasting werd. Vandaar dat hij nu bij De Schakel is binnengestapt. Hij blijkt daar al van grote waarde te zijn als improvisatietalent én als regisseurs van twee eenakters.

Wilco schrijft eigen cabaret materiaal en treedt op onder de naam Wilco de Grote (met eigen website, wilcodegrote.nl). Zijn idee is om binnen 5 jaar steeds beter te worden en dan wil hij graag een keer meedoen aan het Amsterdams Cabaret Festival. En mocht het dan niet goed genoeg zijn, dan heeft hij het tenminste geprobeerd en er alles aan gedaan.

Een van mijn dingen op zijn bucketlist is een diep dramatische hoofdrol rol te spelen. Hij heeft eigenlijk alleen comedy gespeeld, maar drama vindt hij eigenlijk fijner om te doen. En een eigen cabaretprogramma, waar mensen gewoon kaartjes voor willen kopen. “Lijkt me zo te gek. Alleen op een podium, met verhalen over jezelf, dat is echt zo eng. Fantastisch.”

Geef een reactie