Schakelaars: Sidney Durlacher

Dit is Sidney Durlacher.

Wie De Schakel zegt, zegt eigenlijk Sidney. Sinds oktober 2008 al lid van De Schakel. Het toneelspelen zit hem in het bloed. Thuis speelde hij al stukjes ‘tussen de schuifdeuren’ en hij speelde al tijdens zijn middelbare schooltijd in diverse musicals. Vervolgens is hij doorgestroomd naar De Schakel, waar hij naast speler, productieleider en regisseur ook bestuursvoorzitter en hoofd PR-commissie is.

De allereerste keer op het toneel was doodeng, maar toen hij eenmaal op het toneel stond, voelde het goed. Hij genoot er intens van, al moet hij wel toegeven dat zijn eerste rol echt wel slecht was.

In het dagelijks leven werkt Sidney bij een commerciële vastgoed-beheerder en -verhuurder op het hoofdkantoor in Amsterdam. Hij ondersteunt de techneuten, leveranciers, klanten en telefonisten bij uitvoering en afhandeling van storingen, reparaties en alle andere technische aspecten van de woningen en wooncomplexen. Dit alles met als belangrijkste doel het verbeteren van de kwaliteit en de klant-tevredenheid.

Sidney is een eigenwijs, autodidactisch, humoristisch, creatief en dienstbaar persoon. Zijn talenten liggen in het verbeteren van processen, hij is goed in organiseren en structureren. Vraag hem echter liever niets over technische zaken of over cijfertjes, dan moet je niet bij Sidney zijn. Sidney is duidelijk geen bèta-type. Sidney blinkt wat meer uit in creativiteit: zo bedenkt, maakt en speelt hij muziek (zijn andere hobby naast toneelspelen) en ook op het vlak van grafische vormgeving staat hij zijn mannetje.

Aan het stuk Anatevka bewaart hij goede herinneringen. Sidney heeft daar met heel veel plezier aan gewerkt en kijkt er met trots op terug. Voor het eerst had Sidney destijds de muzikale leiding. De musical zit in al sinds zijn vroege jeugd in zijn ziel en Sidney vond het prachtig om in het stuk Anatevka zo’n grote rol in te hebben gespeeld als productieleider, samen met Jean als regisseur. Het spelen onder Jean in “The Wizard of Oz”, samen met o.a. Anne-Claire, vond hij ook heel erg leuk. Hier heeft hij geleerd om, vanwege de beperkingen van zijn pak en zijn personage, op een andere manier zijn spel over te brengen.

Natuurlijk gaat niet altijd alles goed tijdens het spelen en regisseren. Zo kreeg hij als speler een keer de slappe lach terwijl hij als enige op het toneel en ook nog eens vol in een spot stond. Als productieleider heeft hij ook eens een benarde situatie meegemaakt. Er was een speler die maar niet van het toneel afging, terwijl dat wel moest. Ze bleef maar staan. Uiteindelijk gaf Sidney de cue om het gaasdoek te laten zakken. De buis daarvan is zwaar en komt met een rotgang naar beneden. Het zou niet handig zijn als die op het hoofd zou komen van de speelster. Precies toen dat hele gevaarte naar beneden kwam, liep de speelster ineens recht naar voren in plaats van opzij, precies waar het doek zou neerkomen. Dat was even een spannend moment en toen hoorden alle spelers én publiek een hele harde schreeuw van Sidney …. “STOOOOOPPP”. Het ging op het nippertje goed.

 

Als je aan Sidney vraagt wat hij nu zo leuk vindt aan toneelspelen, dan antwoordt hij dat het ‘m zit in het complete plaatje: het vermaken van mensen en het hele creatieve proces om samen naar iets toe werken. ‘Maar’, zo vult Sidney aan, ‘misschien vind ik inmiddels productie en regie nog wel leuker dan het spelen zelf’. Al geeft hij ook wel direct aan dat het toneelspelen hem veel heeft geleerd voor het dagelijks leven. Zo heeft hij geleerd zich snel aan te passen aan verschillende situaties, waarbij hij heeft geleerd te leiden of te volgen en ad-hoc zaken op te lossen. Volgens Sidney leer je erg veel over jezelf en hoe je op verschillende situaties reageert. Wat hem betreft is toneel net een kleine oefen-maatschappij.

Voor het stuk Zina’s Reis heeft Sidney zelf de muziek geschreven. Sidney heeft zijn eigen band bereid gevonden de muziek te maken. Eerst heeft hij zelf de muziekpartijen gemaakt en opgenomen als schets. Daarna is hij dit gaan oefenen met de band. Hij vond het erg leuk om zijn twee passies te kunnen combineren bij deze productie, als muzikaal leider en productieleider. Hij vindt het heel leuk om imrovisatie te spelen, maar ook om andere spelers hierin te coachen/regisseren.

Sidney is dus heel erg allround én hij is ook nog eens voorzitter van de vereniging. Daarover zegt hij : ‘In die rol vind ik het soms lastig om aan mensen te trekken om dingen voor elkaar te krijgen. Maar onder aan de streep vind ik het ook elke keer weer prachtig dat we de dingen met elkaar toch weer weten te creëren en te organiseren’. Sidney is heel trots op De Schakel; trots op het bestuur, trots op wat De Schakel elke keer weer neerzet en trots op de mensen die daar een aandeel in hebben!

Als je vraagt naar Sidney zijn toekomstdromen, dan is het eerste wat in hem opkomt dat hij graag een gelukkig en gezond gezin wenst. Verder zou hij ooit wel een eigen theater of productiehuis willen runnen, maar dat is echt een toekomstdroom. Hij vindt het heerlijk om in Spant! te zijn; als bezoeker bij voorstellingen en natuurlijk wanneer De Schakel de boel overneemt voor een productie. Hij heeft iets met Spant!, daarom was het ook zo bijzonder dat hij daar in december 2017 trouwde met Vita, die hij ook op toneel heeft leren kennen. Hij hoop nog heel lang met toneel bezig te blijven bij De Schakel, omdat het hem zo veel heeft gebracht.

Geef een reactie