Schakelaars: Mirjam Durlacher

Dit is Mirjam. Mirjam is 61 jaar oud en al een jaar of 14 lid van De Schakel. In het dagelijks leven is Mirjam mantelzorger voor haar man Evan, ook lid van De Schakel. Vroeger heeft Mirjam gewerkt als verpleegkundige en die ervaring komt nu goed van pas bij het verzorgen van haar man. Mirjam heeft veel begrip en geduld.

Ze is bij De Schakel gekomen, omdat De Schakel bezig was met het stuk “Anne Frank”. Martin (toen lid van De Schakel) kende de zoon van Mirjam (Sidney, ook lid) en zo kwam het dat Mirjam een stukje Hebreeuwse tekst aanleverde voor het toneelstuk Anne Frank. Zo maakte ze kennis met De Schakel en zo werd ze lid.

Toneelspelen was Mirjam niet vreemd. Zij had vroeger op school haar eerste toneelervaringen opgedaan en in de tijd dat zij in het ziekenhuis werkte, had zij meegewerkt aan een musical die geproduceerd werd vanwege een fusie tussen twee ziekenhuizen. Ook Mirjam bewaart goede herinneringen aan het stuk ‘Anatevka’. Mirjam kende het verhaal door en door en ze vond het echt het summum om hier aan mee te mogen doen. Mirjam speelde in het stuk Golde, de vrouw van Tewje.

Soms gaat er op toneel ook wel eens iets mis. En dan met name als het gaat om het vergeten van tekst. Mirjam lost dat op door gewoon door te praten en te spelen. Vaak komt de tekst dan vanzelf weer op, word je geholpen door je medespelers of je wordt gesouffleerd. Dat souffleren is iets wat Mirjam zelf ook veel heeft gedaan en erg leuk vindt.

Mirjam vindt het erg leuk om tijdens het toneelspelen in de huid van een ander te kunnen kruipen. En dat je lekker ‘over de top’ kan gaan in het spel. Vooral bij een klucht werkt dat lekker. In het dagelijks leven is Mirjam namelijk een vrij druk persoon, maar houdt ze zich soms in, omdat je bepaalde dingen nu eenmaal niet hoort te doen. Bij toneel hoef je jezelf niet in te houden. Daar kun je je helemaal laten gaan en dat werkt voor Mirjam heerlijk ontspannend. Waar Mirjam het meest moeite mee heeft, is het leren teksten. Dat vindt ze dan ook het minst leuke van het toneel.

Als je met Mirjam in gesprek bent, dan merk je snel dat zij enorm enthousiast is en grappig. Ze is daarbij ook nog heel zorgzaam en betrokken. Dat is ook wel een grote kwaliteit van Mirjam; dat ze het vermogen heeft kwesties van verschillende kanten te bekijken en andere mensen deze verschillende kanten ook goed kan laten zien. Situaties zijn niet alleen zwart of wit. Als je aan Mirjam vraagt wat een wat mindere goede eigenschap is van haar, dan is haar antwoord duidelijk; ze kan maar slecht tijd nemen voor zichzelf.

Naast toneelspelen vindt zij het prettig om films te kijken, muziek te luisteren, te lezen en te handwerken. Een film die iedereen gezien zou moeten hebben, is de film “White nights” van regisseur Taylor Hackford en het boek wat iedereen gelezen zou moeten hebben is “Levende bezems” van Lisa Tetzner. Bedankt voor de tips Mirjam!

Als je vraagt naar de toekomstdromen van Mirjam, dan zegt ze: “Ik zou zo graag met de kinderen en kleinkinderen een keer op Safari gaan. Maar het belangrijkste vind ik toch wel lekker te genieten van de kinderen en kleinkinderen die er zijn of wellicht nog gaan komen.”