Kennismakingsworkshop: een bijzonder geslaagde dag

Op 15 oktober 2017 was het dan zover: Het was ongewoon warm voor de tijd van het jaar, maar ondanks het mooie weer kwam toch iedereen die zich had opgegeven voor de acteer-workshop om 12.00 uur binnen. Het was een leuke groep met drie mannen en vier vrouwen. En natuurlijk Vita en Sidney zelf, die de workshop gaven.

Onder het genot van een lekker broodje en wat te drinken, stelde iedereen zich voor. Het was opvallend dat er in de groep al direct een vertrouwde sfeer heerste en dat mensen heel open en eerlijk vertelden waarom men zich had opgegeven voor de workshop. De redenen waren verschillend; de één had al wat ervaring met toneel en wilde zich nog verder verbeteren, de ander wilde ontdekken of het zou lukken wat opener te worden in communicatie en weer een ander had het altijd leuk geleken om toneel te spelen en durfde nu eindelijk de eerste stap te zetten.

Sidney en Vita vertelden het één en ander over zichzelf en over de vereniging. Daarna gingen we van start. De eerste oefeningen voor de cursisten waren misschien nog wat onwennig, maar al gauw kwam iedereen los. Tussendoor werden er aanwijzingen gegeven door Vita en Sidney en er werden al gauw kleine stukjes geïmproviseerd en gespeeld. Er waren oefeningen bij in het uitbeelden van emoties. En een oefening waarbij één speler een opmerking moest maken en een andere speler daar met een bepaalde emotie op moest reageren. Er ontstonden als vanzelf mooie en grappige stukjes. Bovendien had iedereen een persoonlijk attribuut meegenomen. Allereerst werd de cursist uitgenodigd om hierover iets te vertellen al zittend op het toneel met een spot op de snufferd. Best eng! Daarna werd over datzelfde onderwerp een klein stukje geïmproviseerd en gespeeld, waarbij de basisprincipes (niet met je rug naar het publiek, andere spelers niet afdekken, etc.) die eerder waren uitgelegd in de praktijk konden worden gebracht.

Het was een volle en hele leerzame middag met veel oefeningen en veel ruimte om te spelen. Iedere cursist kwam aan bod en kon zo het één en ander uitproberen. En het was erg gezellig! Van de deelnemers heeft één zich aangemeld als nieuw lid en zij zal zich binnenkort komen voorstellen en kennis komen maken. De andere cursisten hebben op het evaluatieformulier aangegeven dat ze het een hele leuke en leerzame workshop vonden en dat ze graag meedoen met de vervolgworkshop, als die er komt. We verwachten een paar van de deelnemers nog wel te gaan zien op repetitie-avonden, om te kijken of het wat voor hen is om zich uiteindelijk aan te melden al nieuw lid. En dat zou natuurlijk heel mooi zijn!