Schakelaars: Anne-Claire al Awqati – van Menk

Dit is Anne-Claire Al Awqati-van Menk. Anne-Claire is lief, rechtvaardig, fel (als in: gepassioneerd en overtuigd), een gezelligheidsmens en een muziekliefhebber.

In het dagelijks leven is Anne-Claire moeder van Aloey-Amir en werkt zij 3 dagen per week met vluchtelingen op een asielzoekerscentrum. (momenteel in de Bijlmer Bajes in Amsterdam, wat dus geen gevangenis meer is)

Het is voor Anne-Claire lastig om uit te leggen wat ze op een dag doet, het is te veel om op te noemen en elke dag ziet er anders uit, maar over het algemeen voert ze gesprekken met asielzoekers over hun toekomstige huisvesting en geeft ze trainingen over Nederland en inburgeren. Omdat haar werk soms mentaal best zwaar is, is het voor haar lekker om met toneelspelen bezig te zijn. Daarin kan zij zich ontspannen.

Later, als Anne-Claire groot is, dan zou zij graag eigen baas zijn en niet meer voor een werkgever werken. Wat zij precies wil gaan ondernemen, weet ze nog niet; misschien zet ze haar eigen trainingsbureau wel op, of begint ze met een winkeltje of restaurantje. Genoeg plannen voor later…

Sinds augustus 2009 is zij lid van De Schakel. Ze houdt van toneelspelen, als kind al. Vroeger deed Anne-Claire al aan musical-les, zangles, en toneel. Tijdens haar middelbare school en studie heeft zij dit een beetje verwaarloosd. Na haar studie had ze weer wat meer tijd en is ze op zoek gegaan naar iets wat ze kon gaan doen. Via haar neef Jasper, die de Schakel sponsorde, leerde zij De Schakel kennen. En zo is het gekomen dat Anne-Claire weer ging spelen.

Aan alle stukken bewaart Anne-Claire wel goede herinneringen. Maar haar grootste rol was Dorothy in “de Wizzard of Oz”. Dat was echt een eer voor haar. En heeel veel werk.

De indrukwekkendste rollen waar ze in mocht kruipen waren de oorlogsstukken: Doortje in “Als de Wester kon spreken” en haar rol als oudste dochter in “Anatevka”. Het heftigste stuk voor haar persoonlijk was een kort drama “Schoon”. Daar zegt ze over: ‘Die rol speelde ik met Martin en Mirjam. Maar omdat ik me zo probeerde in te leven dat ik een overleden broer had, barstte ik echt in huilen uit na een scene. Dit gebeurde tijdens een repetitie.’

Er ging bijna ook een keer iets heel erg mis. Anne-Claire moest bijna op en was buiten nog even met Marten een sigaretje roken. De deur viel in het slot.. en ze konden niet meer naar binnen. Alleen nog buitenom maar daar was al publiek en Anne-Claire was al in haar kleding en schmink! Marten had gelukkig ‘een achter de schermen –rol’ en is snel voor Anne-Claire omgerend om de deur te openen… net op tijd voordat ze op moest!

Op moment van interview zijn de leden van De Schakel heel druk met de repetities voor Zina’s Reis. Een project wat op het pad kwam van Anne-Claire. Op ‘Bussum Cultureel 2011’ stond er een kraam van TWinburgering met Somalische en Arabische vrouwen. Anne-Claire, zo nieuwsgierig en geïnteresseerd als ze is, ging kijken bij de kraam en raakte aan de praat met Ellen en Evelyn, de tweelingzussen die een inburgeringsstichting hebben. Aan de kleding van Anne-Claire zagen zij dat Anne-Claire bij De Schakel hoorde en zij vertelde haar het verhaal van Zaineb. Ellen en Evelyn vroegen aan Anne-Claire of er misschien mogelijkheden waren om het stuk van Zaineb op de planken te zetten. En zo is het gekomen dat we nu deze productie op de planken zetten!

Het leukste aan toneelspelen vindt Anne-Claire de kick van de spanning en natuurlijk dat zij mensen aan het lachen kan maken of mensen kan raken op een andere manier. Door het toneelspelen heeft zij geleerd dat ze in een geheel speelt, en niet alleen. En dat dat eigenlijk voor het hele leven geldt.

Andere hobby’s van Anne-Claire zijn lezen en sporten. Thuis sport ze via You Tube. Ze kan het iedereen aanraden. Ze doet dan mee met de filmpjes van Tiffany Rothe. Zoek maar eens op Tiffany Rothe workout. En ze zingt natuurlijk ook nog steeds.

Geef een reactie