Zina’s Reisgenoten: Denyell (Johan)

In de rubriek “Zina’s Reisgenoten” leren we de gastspelers en figuranten van Zina’s Reis beter kennen. Wie zijn ze? Waar komen ze vandaan? Wat houdt ze bezig? En hebben we misschien meer gemeen dan je zou verwachten?

Even voorstellen: Dit is Denyell de Waal. Denyell is op moment van interview nog 14 jaar oud, maar op 14 september wordt hij 15. Hij is in Almere geboren en woont nu in Bussum. Denyell heeft nog een broertje van 12 en een zusje van 7. En hij vindt het helemaal prima dat hij de oudste is in het gezin. Denyell speelt Johan in de voorstelling Zina’s reis, de autochtone jongen aan wie Samir het verhaal over de vlucht vertelt.

Al pratende met Denyell, merk je al snel dat de rol die hij speelt in het stuk (Johan), eigenlijk heel ver van hem afstaat. Denyell is allesbehalve een bozige puber zoals Johan dat is in Zina’s reis. We hebben hier te maken met een vrolijke jongen met het hart op de juiste plaats. Denyell zegt hier zelf over: ‘Ik heb niet zoveel vooroordelen en kom zelf uit een warm nest. Heb eigenlijk nog nooit dergelijke moeilijkheden gehad en niets om zo boos over te zijn als Johan dat is.’ Wel geeft Denyell eerlijk aan dat hij nu veel meer weet over de vluchtelingenproblematiek dan eerst. Er is, door het verhaal van Zina’s reis, ook bij hem zelf veel meer bewustwording gecreëerd. Nu pas realiseert hij zich hoe moeilijk het is voor mensen om te moeten vluchten uit hun eigen land en dan ook nog eens te moeten vechten tegen alle vooroordelen die er over vluchtelingen bestaan.

In het dagelijkse leven gaat Denyell natuurlijk naar school. Hij is een vroege leerling en dat maakt dat hij nu al in de examenklas zit. Dat wordt dus een pittig jaartje voor Denyell. Wanneer hij zijn examen haalt, gaat hij misschien naar het Mediacollege voor een acteursopleiding. Als dat niet lukt, stroomt hij door naar de HAVO, zo is het plan.

Het acteren zit Denyell al wel in het bloed. Vanaf zijn 7e jaar is hij aangesloten bij de Gooise Muziekschool, waar hij al verschillende (musical)rollen speelde, zoals in Fame, Mary Poppins, Harry Potter etc. etc. En Denyell schrijft filmscripts. Dit doet hij voor zijn hobby en komt voort uit een grote fantasie die hij heeft, zo legt hij zelf uit. Denyell is een dromer. Als voorbeeld geeft hij aan dat hij dan bijvoorbeeld op vakantie is en in de zee zwemt. Denyell ziet dan wat zeewier. Bij ‘normale’ mensen kriebelt dat hooguit wat aan de tenen, maar Denyell ziet er gelijk een verhaal in over hoe je opgeslokt zou kunnen worden door het zeewier. In zijn hoofd ontstaat dan al een script, wat hij later uitwerkt.

Hij vindt het leuk om nu bij De Schakel te zijn. Eerst was het even wennen, want er zijn alleen maar volwassenen. Nu voelt hij zich wat meer thuis en kan hij het ook goed vinden met Ubada (Samir in Zina’s reis). Op de vraag of hij na Zina’s reis weer verder gaat met toneel, antwoordt hij dat dan toch eerst zijn examen halen prioriteit nummer 1 is.

Kortom; een leuke spontane jongen… en nog eens heel verstandig ook!

Geef een reactie