Robert Thomas en zijn 8 vrouwen

Het stuk ‘8 Vrouwen’ is in de jaren ’60 geschreven door Robert Thomas (geboren op 28 september 1927 in Gap, Hautes-Alpes). Robert Thomas was een Franse schrijver, acteur en filmregisseur die vanaf het begin van zijn carrière gefascineerd was door comedy / comedy thriller; humoristische moordmysteries. Het stuk ‘8 Vrouwen’ was geschreven als toneelstuk en werd opgevoerd in diverse theaters. Hoewel Robert Thomas’ toneelstukken nooit echt heel erg populair waren en hij vaak werd neergesabeld door de Franse critici, was Robert Thomas toch een goede en productieve toneelschrijver en won hij in 1961 met het stuk ‘8 Vrouwen’ de Hachette Prix du Quai des Orfevres  voor Beste spel. Robert Thomas is het meest bekend geworden door ‘8 Vrouwen’. Dit komt niet in de laatste plaats doordat één van de belangrijkste Franse filmmakers François Ozon (geboren op 15 november 1967) in 2002 besloot dat hij een filmmusical wilde maken met de meest vooraanstaande Franse actrices van dat moment. Denk aan Catherine Deneuve, Fanny Ardant en Emmanuelle Béart. Robert Thomas heeft dit niet meer mogen meemaken, want hij stierf op 3 januari 1989 in Parijs.

François Ozon had hele specifieke ideeën over het stuk. Hij wilde alleen maar werken met de meest bekendste Franse actrices, die hij stuk voor stuk prachtig aan zou kleden en hij zou ze grappige en vileine teksten in de mond leggen en hen flink met elkaar laten botsen. Acht beroemde actrices, overgeleverd aan zijn mise-en-scene, opgesloten als in een kooi: dat was Ozons droom. Hierbij gebruikte hij het stuk ‘8 Vrouwen’ van Robert Thomas als basis.

François Ozon liet de karakters van de 8 vrouwen doorzichtig, en hun teksten eenvoudig. Het hele stuk draait om leugens en geheimen. Alle vrouwen zijn in de gelegenheid geweest om Marcel, de echtgenoot van Gaby te vermoorden. Tijdens het stuk verhoren de vrouwen elkaar en die verhoren brengen tal van familiegeheimen boven tafel.

Het lukte François Ozon het stuk te verfilmen op een kleurrijke manier. Het stuk zit nog steeds vol dubbele bodems en verwijzingen naar leugens en geheimen. Maar het stuk is niet zwaar, maar juist luchtig en hilarisch.

Nu brengt Toneelvereniging De Schakel het stuk. Op 8 december aanstaande in ’t SPANT! in Bussum. Er is druk gerepeteerd en hard gewerkt om de humor, het vileine en de spanning, zoals Robert Thomas dat ooit heeft bedoeld, voor het publiek ten tonele te brengen.

Geef een reactie