8 vrouwen: Lilian Arissen (Gaby)

Lilian als Gaby
Ik ben in het stuk ‘8 Vrouwen’ Gaby. Ik ben de vrouw des huizes en getrouwd met Marcel. Ik woon in het huis met mijn dochter Catherine. Mijn oudste dochter Suzan woont in Engeland, waar ze studeert. Verder wonen mijn moeder en mijn zuster Augustine bij ons in. En natuurlijk het personeel; mevrouw Chanel, de huishoudelijke hulp, en Louise, het dienstmeisje.

Over het personeel wil ik niet teveel kwijt. Zij moeten gewoon hun werk doen en verder wil ik zo min mogelijk last van ze hebben. Het geeft naar mijn mening geen pas om vertrouwelijkheden met het personeel uit te wisselen. Ik weet dat mijn personeel mij afstandelijk en hooghartig vindt, maar daar trek ik mijzelf echt niets van aan. Mijn familie is natuurlijk een ander verhaal. Al zult u mij nooit horen over mijn zus Augustine. Het is dat ze mijn zus is, maar ik praat in principe niet met haar. Haar problematische gezondheidskwalen ben ik meer dan zat. Snap niet dat mijn moeder niet ziet dat Augustine zich negen van de tien keer gewoon aanstelt. Enfin, niets aan te doen. Het is alleen zo jammer dat ze nu bij ons in huis wonen. Iedere dag word ik ermee geconfronteerd. Zo vermoeiend!

Nee, dan heb ik mijn dochters toch heel wat beter opgevoed. Die stellen zich niet aan en dat zijn heerlijke jonge dames aan het worden. Welgesteld en welopgevoed en uit een goed milieu! De jongste mag nog een beetje wildebrassen, maar de oudste ontwikkelt zich al heel serieus. Dat is een echte dame in wording, met klasse! Wat dat betreft zou ik willen dat ik zelf zo’n goede start in het leven had gehad. Mijn dochters krijgen alles wat hun hartje begeert. Dat was bij mij wel anders.

Ik dacht in Marcel een goede echtgenoot te hebben gevonden. Hij is ook een goede echtgenoot, echt waar. Maar soms ook wat saai. Enfin, niets aan te doen. Of misschien toch wel?

Lilian in het echte leven
In het echte leven ben ik Lilian Arissen. Sinds januari 2017 ben ik lid van Toneelvereniging De Schakel. Heb al wat kleinere rollen gespeeld in 2017 tijdens de Toneelwandeling, in de éénakters en ook een kleine rol in Zina’s Reis in december 2017. Het spelen van Gaby was een feest. Ik kon mijzelf goed verplaatsen in de rol, en vooral het vilein mogen zijn, dat vond ik heerlijk. Wat zou het fijn zijn als ik in het echte leven ook zo makkelijk zou durven zeggen waar het op staat. Het was niet heel moeilijk om mijzelf te verplaatsen in mijn rol. Soms was het schakelen in de diverse emoties wel een uitdaging; de ene keer bijna hysterisch verdrietig en geschokt, en het volgende moment weer koel en berekenend. Alles valt of staat wel met een goede timing in het spel en dat is best wel eens lastig geweest.

In het echte leven zal ik niet zo snel iemand afkraken of veroordelen en slik ik veel in van wat ik werkelijk denkt. Ik ga altijd uit van het standpunt ‘behandel anderen, zoals je zelf graag wordt behandeld door anderen’. Maar daarom des te leuker om iemand te spelen die wél er snel iets gemeens of vals uitflapt!

Geef een reactie