8 Vrouwen: Jacqueline Blom (Chanel)

Jacqueline als mevrouw Chanel
Ik ben in het stuk ‘8 Vrouwen’ de huishoudster Chanel. Ik ben een zeer loyale huishoudster, en functioneer uitstekend in mijn werk, al zeg ik het zelf. Ik ben jong begonnen in de bediening en heb mezelf opgewerkt tot hoofd huishouding. Al jaren werk ik voor de familie en ik voel me dan ook eigenlijk wel als een moeder voor de kinderen des huizes. Werken voor deze familie is mijn lust en mijn leven en ik heb me dan ook volledig op mijn werk gestort. Zo erg, dat ik daardoor zelfs geen tijd voor andere dingen heb gehad (zoals het vinden van een man, bijvoorbeeld).

Het huis waar ik woon met de familie, voelt als mijn eigen huis. Ik heb een goede band met de kinderen, vooral met Suzan. Voor de vrouw des huizes (Gaby) heb ik heus waar wel hoogachting. Ik respecteer haar status als de vrouw des huizes, maar ik ben niet geheel kritiekloos: om eerlijk te zijn vind ik Gaby geen goede moeder. Met Oma en met juffrouw Augustine kan ik het best goed vinden, maar ik vind hen ook wel lastig.

Het minst ben ik echter te spreken over Louise. Zij is toch zo’n slechte bediende. Naar mijn mening loopt zij er echt de kantjes vanaf. Maar aan de andere kant zal ik haar nooit laten vallen hoor. Je moet toch altijd opkomen voor je eigen soort.

Jacqueline in het echte leven
Ik het echte leven ben ik Jacqueline Blom, getrouwd, moeder en sinds kort ook oma, en full-time ambtenaar. Al sinds 2011 speel ik bij De Schakel, maar ook in mijn kinderjaren heb ik op toneel gezeten.

Het was niet moeilijk om me in de rol te verplaatsen. Toen ik het script las, dacht ik al dat die rol iets voor mij was. De rol trek ik aan, als een pak. Gewoon in mijn hoofd inbeelden dat ik haar ben. Voorstellen hoe ze zou lopen, denken en praten. Het gaat makkelijker als je je haar anders doet, je kleding en zo.

Ik herken het moederlijke van haar en ook wel het dienstbare. Je moet de eigenschappen die je herkent aanzetten, overdrijven, en dan komt het goed.

Ik snap dat Chanel, die zich altijd voor 200% inzet voor haar werk, de kinderen ziet als haar eigen kinderen, aangezien zij geen kinderen heeft en de opvoeding van deze twee op zich heeft genomen. Bovendien zijn zowel Chanel als ik zelf gek op kerst!

 

Geef een reactie