Gelachen en gehuild tijdens Zina’s Reis

Foto: Bob Awick / BussumsNieuws

Het zit erop. Na 7 jaar aan voorbereidingen stond op zaterdag 2 december de voorstelling “Zina’s Reis” op de planken in de grote zaal van theater Spant!. Zaineb Toama zag het verhaal dat zij 11 jaar geleden op papier zette nu als volwaardige voorstelling gespeeld worden. Zelf speelde zij ook mee als figurant.

Het verhaal van Zaineb werd door Monique Bandèl in een script voor een toneelstuk gegoten. Voor Monique haar laatste stuk waar ze bij De Schakel aan meedeed, omdat ze gaat emigreren. Het was een absolute kroon op haar Schakel-carrière.

Bij de doorloop ‘s middags waren er nog wat zorgen of het allemaal goed ging komen, maar toen de zaal zich langzaam vulde met een grote diversiteit aan bezoekers, stond iedereen op scherp. Vanaf het moment dat de ouverture door de zaal klonk, liep het gesmeerd. Het publiek werd vanaf het eerste moment meegnomen in het verhaal van Zina en haar zoontje Samir, verteld door flashbacks die Samir aan zijn klasgenoot Johan laat zien.

Voor een kleine amateurvereniging is er heel veel uit de kast gehaald om deze productie op de planken te zetten. Er was goed nagedacht over de scene-wisselingen, die elkaar vloeiend en snel opvolgden. Het geheel werd ondersteund door live-muziek van Aretey, geschreven door Schakel-lid Sidney Durlacher. Het plotseling uitvallen van de gitarist werd goed opgevangen door de band, waardoor de muziek en de liedjes prachtig overkwamen op het publiek. De bezoekers waren ook onder de indruk van decors en van belichting, maar bovenal van de mooie samenwerking tussen de leden van De Schakel en de vele figuranten die allemaal ook redelijk recent zijn gevlucht en nu inwoner zijn van Gooise Meren. De emoties van de verschillende personages kwamen heel goed over bij het publiek. Met name de scene van het kindje dat in de vrachtwagen wordt verdrukt, zorgde bij veel mensen voor een brok in de keel en heeft zowel de spelers als publiek aan het huilen gemaakt. Gelukkig zat er ook veel humor in om het geheel toch iets luchtiger te houden en kon er vooral worden gelachen om de leuke scenes en grappen, zoals de Amsterdamse buurvrouw Beppie en de spiegel die werd voorgehouden bij de Nederlandse verjaardag.

Het was een zwaar maar heel mooi project, met een hele succesvolle voorstelling als apotheose. We kijken terug op een hele fijne samenwerking en hebben er ook nog een aantal nieuwe leden aan overgehouden! De diversiteit van het publiek bleef niet onopgemerkt, het was fijn om ook in de zaal en in de foyer de verschillende mensen met verschillende achtergronden samen te zien genieten van de voorstelling en van de acts in de pauze en na afloop. Alleen al daarmee is het doel van deze voorstelling bereikt: wederzijds begrip en verdraagzaamheid creëren voor een leefbare maatschappij. Samen staan we sterk!

De voorstelling is geregistreerd en wordt op DVD uitgebracht. Daarvandaan wordt er een project voor middelbare scholen gemaakt. Zaineb zal zich hard inzetten, samen met haar ambassadeurs “Samir en Johan”, om dit project op scholen aan de man te brengen.

Zie ook de recensie in het Bussums Nieuws

Foto’s van de voorstelling