Eenakteravond vol heerlijke overdrijving

Op 24 juni j.l. werden in het clubgebouw annex SchakelTheater de jaarlijkse Eenakters gespeeld. Er was een zeer gevarieerd avondvullend programma samengesteld en in amper 4 weken tijd in elkaar gezet, van begin tot eind.

Het leek er even op dat de Eenakters dit jaar niet door konden gaan, maar gelukkig kregen we het toch nog voor elkaar. Na slechts 7 pittige repetities was het zover. Lilian Arissen en Ben van Leeuwe lieten zien hoe een stroeve blind-date toch nog goed kan aflopen, doordat deze man en vrouw de cliché’s benoemen en het spel niet hoeven te spelen. Wat heerlijk bevrijdend en ongedwongen! Volgens sommigen in het publiek een mooie spiegel van wat je met daten jezelf en elkaar eigenlijk allemaal aandoet. Vervolgens kwam het publiek terecht in een radiostudio, waar een iets te enthousiaste DJ (vooral heel blij met zichzelf!), gespeeld door debutant Thomas van der Linde, en zijn ongeïnteresseerde sidekick (Ben van Leeuwe) ene Nel maar amper aan het woord liet, terwijl deze dame vanuit haar luie stoel uit pure verveling maar belde om de prijsvraag te beantwoorden. Sophie van der Kammen speelde als gastspeelster deze rol.

Als laatste stuk voor de pauze speelden Jean Voormeer en Martin Vernooij van theatergroep 3x Bellen de leukste scenes en liedjes uit hun voorstelling “De zorg op de schaal van Richter”, een hilarisch en absurdistisch stuk over de schrijnende situatie in de verzorgingstehuizen in Nederland. Een enorm leuke bijdrage die perfect in het geheel van deze avond paste.

Na de pauze werd het publiek een avondje televisie voorgeschoteld, waarin met een vette knipoog bekende programma’s en formats werden gespeeld (lees: belachelijk gemaakt) door Ben, Lilian, Thomas en Sophie. De typische karakters en muziekjes van programa’s werden flink uitvergroot. Het Nieuws, waarin de presentatie dezelfde cliché-vragen afvuurt op een reporter op locatie, die de mooiste verhalen ter plekke bij elkaar verzon. Na het weer volgden een aantal reclames van o.a. wasmiddelen (hee, vies shirtje in de emmer, wit shirtje eruit!), nieuwe Yoghurt voor hoger opgeleiden, een aankondiging van DWDD (inclusief heel erg veel namen en een autocue) en natuurlijk de bonusaanbiedingen van de week. Daarna twee chronische patienten aan het woord in “Het zal je maar overkomen”: eentje met een bril van wel -0,75 aan beide kanten, en eentje met enorme uitgroei die ondanks de wekelijkse behandeling maar terug blijft komen. Dapper dat ze hun verhaal wilden doen! Na nog een reclameblok (exact hetzelfde als hiervoor) volgde een aflevering van Astro-TV, waarin tarotkaartlezeres Esmeralda veel over Henk wist te vertellen (met de nodige hulp van Henk zelf), maar toch niet kon zeggen waar de sleutels van zijn oldtimer lagen. Nog een reclameblok (inderdaad……) en toen naar Koffietijd, waar de dames gezellig giechelend een totaal onbekende volkszanger in de studio hadden die zijn nieuwe hit “Weet je wat ik hebben wil, een mooie nieuwe zonnebril” mocht komen zingen, voordat hij volgende week in AFAS Live staat. In het publiek, welteverstaan… na een laatste reclameblok (precies…) nog een uitzending van Tussen Kunst en Kitch, waarin een ogenschijnlijk waardeloze theemok een zeer bijzonder exemplaar van een linkshandige melkmok met een waarde van tienduizenden euro’s blijkt te zijn, en een uniek handgemaakt marmeren beeld van Ludwig von Beethoven toch een gipsen afgietsel van de beeltenis van zijn broer Bertje Beethoven blijkt te zijn. Zo’n 7 euro waard. Maar het blad waarop dit prul wordt binnengebracht blijkt een unieke en zeer waardevolle koppendrager te zijn! Jammer dat de eigenaar al boos vertrokken is…

Voor de spelers was het een zware repetitietijd omdat er heel veel moest ontstaan en in korte tijd ingestampt moest worden (de diverse programma’s en ook nog de tekst van de twee stukken voor de pauze). Nu was er dan eindelijk die voorstelling en ondanks de zenuwen en de onzekerheden of alles wel goed ging komen, liep alles gesmeerd en was het publiek zeer enthousiast. Er werd erg veel gelachen en er was zelfs een “open doekje”! Na afloop bij de afterparty hoorden we alleen maar hele positieve geluiden van het publiek, dat zichtbaar een geweldige avond had gehad. We hebben weer een mooie productie aan de lange lijst toegevoegd.

Bekijk de foto’s in het foto-album